Trekken tand of kies
Er zijn situaties waarin een tand of kies niet meer te redden is en getrokken moet worden door de tandarts. Dit wordt ook wel extraheren of een extractie genoemd. In moeilijke gevallen kan de tandarts doorverwijzen naar de kaakchirurg.
Wanneer is het trekken van een tand of kies nodig?
Een tand of kies wordt getrokken als deze niet meer te redden is door middel van een vulling. In zo'n geval is het tandbederf zodanig de tand of kies doorgedrongen dat een vulling maken niet meer mogelijk. Ook bij ernstige parodontitis kan een tand of kies niet meer behouden blijven, doordat deze niet meer vast staat in het kaakbot.
De tandarts kan bij volwassenen inschatten of verstandskiezen problemen zullen geven in de toekomst en adviseren om deze preventief te laten verwijderen.
Indien er weinig tanden en kiezen over zijn in de mond en de tandarts samen met de patiënt heeft besloten een volledige kunstgebit te maken, moeten deze tanden en kiezen getrokken worden.
Wat doet de tandarts?
Meestal zijn er al rontgenfoto's aanwezig van de kies of tand die getrokken zal worden. De tandarts zal kijken naar de moeilijkheid van het trekken van de tand of kies. Bij kiezen kunnen de wortels het trekken bemoeilijken, doordat deze bijvoorbeeld krom lopen. Hierdoor kan de kies afbreken. Indien het de tandarts te moeilijk lijkt, kan hij doorverwijzen naar de kaakchirurg.
Indien de tandarts de extractie zelf uitvoert, zal er eerst goed verdoofd worden. Als de verdoving goed is ingewerkt, zal de tandarts dit goed testen en vervolgens beginnen met de behandeling. De tandarts zal de tand of kies eerst losmaken van het tandvlees en los wrikken. Hierdoor zal de tand of kies al losser zitten en kan de kies makkelijk getrokken worden. In sommige gevallen zal de tandarts wond hechten.
Pijn en napijn
De behandeling doet door de verdoving meestal geen pijn. Na de behandeling kan er enige dagen napijn zijn. Deze kan bestreden worden met pijnstillers.