• Lorem ipsum

Mondspoeling

Mondspoeling

Als je het gebit in goede conditie wilt houden, dan vraagt dit het nodige onderhoud. Per mond kan het verschillen hoeveel er moet gebeuren. Sommige mensen hebben voldoende aan twee keer per dag poetsen. Andere mensen gebruiken een stuk meer hulpmiddelen om de boel schoon te houden. En niet zonder reden: door niet alleen te poetsen maar ook door tussen de tanden en kiezen grondig te reinigen, kunnen veel gebitsproblemen worden voorkomen. Ragers, tandenstokers en floss zijn uitstekende hulpmiddelen om kleine ruimtes waar de tandenborstel niet bij komt schoon te maken. Voeg daar een geschikte mondspoeling aan toe en je kunt de meeste gebitsproblemen zoals gaatjes en tandvleesontsteking voor zijn. Het is echter ook weer per persoon afhankelijk wat de beste mondspoeling is.

Waar de een het belangrijk vindt een frisse adem door het gebruik van mondspoeling te krijgen, gebruikt een ander het om tandvleesontstekingen te bestrijden. Met de ene mondspoeling kun je bestaande problemen genezen, met de ander voorkom je gebitsproblemen. Het ligt er maar net aan waar jij naar op zoek bent. Als je voor de beste mondspoeling wilt kiezen, dan is het verstandig overleg te plegen met je tandarts of mondhygiënist. Met name als je reeds last hebt van ernstigere aandoeningen of als je net een gebitsoperatie achter de rug hebt. Hij of zij kan je de meest geschikte mondspoeling aanraden die bij jouw gebit past. Zo kun je ook in de kleinste kiertjes hygiënisch je gebit reinigen en voorkom je problemen in de toekomst.

 

Antibacteriële mondspoeling

Het voornaamste doel van mondspoeling is de ontsmettende werking. Zo kun je gebitsproblemen zowel voorkomen als genezen. De positieve gevolgen zie je bijvoorbeeld terug in een frissere adem. Nu pretenderen veel mondspoeling merken dat het gebruik ervan leidt tot een frisse adem. Dat is echter niet het enige dat er gebeurt. Een onfrisse adem wordt namelijk vaak veroorzaakt door etensresten in de mond die zich gaan vormen tot bacteriën. Maak je goed schoon (onder andere door het gebruik van een mondspoeling), dan neem je de oorzaak van bacteriegroei en daarmee een slechte adem weg.

Antibacteriële mondspoeling is echter zoveel waardevoller. Je zorgt er namelijk ook voor dat etensresten niet kunnen vormen tot tandplak en uiteindelijk tot tandsteen. Dat leidt zowel tot minder kans op gaatjes als bijvoorbeeld op tandvleesontsteking. Met andere woorden: gebruik je een desinfecterende mondspoeling, dan neem je veel oorzaken van gebitsproblemen weg. Combineer je dat met goed poetsen en het gebruik van hulpmiddelen zoals ragertjes, dan houd je de kans zelfs zeer klein op problemen in de mond.

Bevat de beste mondspoeling alcohol? Dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Alcohol maakt bepaalde werkzame stoffen in mondspoeling actief, denk aan menthol, eucalyptus of thymolen. Dit zijn normaal gesproken oliën. Mengen ze echter met alcohol, dan worden ze vloeibaar als water en zo kun je op een prettige manier de mondspoeling door je mond laten gaan. Deze stoffen werken vervolgens antibacterieel, waar veel mensen denken dat het de alcohol zelf is. Sterker nog, er zijn steeds meer antibacteriële mondspoelingen te vinden zonder alcohol. Er zijn namelijk genoeg alternatieven die net zo effectief je mond reinigen. Je hoeft dus niet per se voor een antibacteriële mondspoeling met alcohol te kiezen!

 

Mondspoeling met chloorhexidine

Wanneer gebitsproblemen een ernstigere vorm aannemen, dan kan het noodzakelijk zijn dat je met grover geschut moet komen. In dat geval kan een tandarts je een chloorhexidine mondspoeling aanraden. Dit wordt in een redelijk klein percentage in de mondspoeling verwerkt. Overigens zijn er meerdere percentages mondspoeling met chloorhexidine verkrijgbaar, afhankelijk van de ernst van de zaak. Met je tandarts kun je overleggen welke mondspoeling met welk percentage chloorhexidine het beste is voor jou.

Chloorhexidine mondspoeling wordt niet alleen aangeraden bij reeds aanwezige gebitsontstekingen. Ook veel mensen die een tandvleesoperatie hebben ondergaan, krijgen een mondspoeling met chloorhexidine voorgeschreven. Dit omdat het gebit op dat moment gevoeliger is voor ontstekingen en infecties en ook om het tandenpoetsen (dat soms pijnlijk of lastiger is geworden) te ondersteunen. Een mondspoeling speciaal tegen ontstekingen is dan de beste ondersteuning om het gebit weer sterk te krijgen.

Een chloorhexidine mondspoeling kan bijwerkingen hebben. Het doodt namelijk niet alleen slechte maar ook goede bacteriën die van nature in de mond aanwezig zijn. Daarom gebruik je een chloorhexidine mondspoeling op tijdelijke basis tot de ergste gebitsproblemen voorbij zijn.

 

Mondwater bij ontstoken tandvlees

Veel mensen ervaren problemen met het tandvlees. Dit kan komen door te hard poetsen en/of door (kleine) ontstekingen die ontstaan bij een onvoldoende mondhygiëne. Ook bepaalde voedingsmiddelen en roken kunnen leiden tot rood, geïrriteerd en uiteindelijk bloedend tandvlees. Naast het oppakken van een betere gebitshygiëne door middel van tweemaal daags poetsen en tussen de tanden en kiezen extra reinigen, is mondspoeling voor tandvlees een hele goede keuze. Dit is vaak een mild soort mondspoeling zonder alcohol en scherpe smaak. Ook is dit een desinfecterende mondspoeling. Daarmee reinig je grondig en mild de mond zonder het tandvlees verder te beschadigen of te pijnigen.

Als de tandvleesrand en/of het tandvlees zelf zeer aangedaan zijn (door ontstekingen), dan kun je de tandarts ook vragen om een chloorhexidine mondspoeling. Chloorhexidine is zoals bekend zeer bacteriedodend en kan helpen snel een ontsteking de kop in te drukken. Daarna kun je het gebit verder onderhouden met een mondwater tegen ontstoken tandvlees. Voorkomen is in dit geval zeker beter dan genezen!

 

Mondspoeling tegen aften

Een aft is een zweertje of blaasje in de mond. Deze pijnlijke plekjes kun je krijgen op de binnenkant van je wangen (wangslijmvlies), op het tandvlees, op het verhemelte of op de tong. Heb je een aft, dan wil je hier het liefst zo snel mogelijk vanaf. Eten kan namelijk pijnlijk zijn en je hebt vaak gedurende dag een zeurende, brandende pijn in de mond. Een aft kan tot wel twee weken in de mond zitten.

De oorzaak van aften staat niet vast. Wel is bekend dat aften vaak ontstaan bij het bijten op de tong of wang, stress, bepaalde voedingsmiddelen, een lagere weerstand of een matige mondhygiëne. Je kunt het dus als belangrijk signaal zien om je gebitshygiëne te verbeteren. Om dit kracht bij te zetten, kun je een mondspoeling tegen aften aanschaffen. Het zal je niet verbazen dat dit ook een mondspoeling is die ontstekingen tegengaat. Vaak is het echter ook een mondspoeling die een beschermend laagje over het beschadigde mondslijmvlies legt. Zo voorkom je niet alleen nieuwe aften, ook worden bestaande aften minder pijnlijk en versnelt het genezingsproces. Een mondspoeling tegen aften is dus zeker geen overbodige luxe als je hinder ondervindt van deze pijnlijke plekjes. Pak daarna weer een goede reinigingsroutine van het gebit op om nieuwe mondproblemen te voorkomen.