Tandpasta
Geen product in de winkel kent zoveel variatie als de tandpasta. Voor elke leeftijd en voor elke gebitswens is er wel een bijbehorende goede tandpasta te vinden. Naast het gebruik van een geschikte tandenborstel en hulpmiddelen (denk aan tandenstokers bijvoorbeeld) is tandpasta van onschatbare waarde bij een goede gebitshygiëne. Niet alleen voor jezelf is dat belangrijk, ook voor je gezin wil je het beste. Daarom is er bijvoorbeeld een speciale baby tandpasta of een kindertandpasta. Deze hebben een andere samenstelling dan de tandpasta voor volwassenen. Ook zijn er in de loop der tijd steeds meer specialistische tandpasta’s bij gekomen. Denk maar aan vegan tandpasta of de fluoridevrije tandpasta. Voor iedereen bestaat er wel een geschikte, maar hoe bepaal je eigenlijk wat voor jou de beste tandpasta is?
Een tandpasta met fluoride is toch goed voor je tanden?
Misschien heb je het van huis uit meegekregen: een tandpasta met fluoride is het beste voor je tanden. De kans is zelfs groot dat je tandarts het altijd heeft aangeraden. Fluoride maakt de tanden namelijk harder waardoor het glazuur minder snel oplosbaar is. Daardoor kun je voor een groot deel tandbederf voorkomen. Het gebruik van een tandpasta met fluoride luistert nauw omdat fluor van zichzelf een giftige stof is. Niet voor niets is het vaak een samenstelling van bijvoorbeeld natriumfluoride of aminfluoride in een uiterst kleine hoeveelheid die je in tandpasta terugvindt. Elke tandpasta met fluoride heeft sinds kort ook een waarschuwing op de verpakking dit niet in te slikken. Fluoride kan namelijk schade aan de gezondheid toebrengen. Geen nood, de concentratie in tandpasta is zeer klein en zolang je weinig tot niets inslikt, kan het gebruik van een tandpasta met fluoride geen kwaad.
Fluoride vrije tandpasta
Maar wat als je een tandpasta zonder fluoride voorstaat? Ook die vind je steeds meer in het schap terug in de vorm van bijvoorbeeld een biologische tandpasta of een natuurlijke tandpasta. Mensen die bewuster willen leven, gebruiken liever geen conserveringsmiddelen of andere schadelijke ingrediënten zoals fluoride. Daarom is er steeds meer keuze in natuurlijke tandpasta’s. Dit zijn vaak de tandpasta’s zonder fluoride. Ook zijn natuurlijke tandpasta’s vrij van bijvoorbeeld SLS (synthetisch schuimmiddel dat ook in schoonmaakmiddelen zit), parabenen en kunstmatige zoetstoffen. Zonder deze ingrediënten kan het gebit ook prima gereinigd worden. Dit komt doordat de hulpmiddelen en de hygiëne de afgelopen jaren met rasse schreden vooruit zijn gegaan.
Toch wordt het gebruik van een tandpasta met fluoride in eerste instantie aangeraden. De fluoridevrije tandpasta’s bieden namelijk niet dezelfde bescherming als een tandpasta met fluoride. Als je daarom een gebit hebt dat gevoelig is voor gaatjes, dan zal je tandarts waarschijnlijk het gebruik van een fluoridevrije tandpasta afraden. Als je benieuwd bent of het geschikt is voor jouw gebit, overleg dan altijd eerst met je tandarts of mondhygiënist.
Baby tandpasta en kindertandpasta
Als fluoride bij inslikken slecht voor de gezondheid is, hoe zit het dan met kindertandpasta’s? Jonge kinderen hebben minder controle over het slikken, dus moet het gebruik van een tandpasta met fluoride verantwoord zijn. Daar hebben de fabrikanten rekening mee gehouden door in baby tandpasta’s en kindertandpasta’s minder fluoride te doen dan in de volwassen varianten. Mocht je je afvragen waarom er speciale baby tandpasta en kindertandpasta bestaat, minder fluoride is het grote verschil met een normale tandpasta die je zelf gebruikt.
Speciale tandpasta’s
Heb je weleens voor het tandpasta schap gestaan waarbij je niet wist wat je moest kiezen? Het kan best een zoektocht zijn om de beste tandpasta voor je eigen gebit te kiezen. Iedereen heeft andere wensen en elke mond vraagt speciale aandacht. Daarom zijn er legio varianten van tandpasta’s voor volwassenen op de markt die je kunt gebruiken. Wil je wittere tanden? Wil je een speciale tandpasta voor gevoelige tanden of een tandpasta zonder fluoride? En om het extra ingewikkeld te maken: deze varianten zijn steeds vaker ook in een mini tandpasta verpakking te vinden. Altijd handig voor als je onderweg bent. Wat is voor jouw mond de beste tandpasta?
Een tandpasta voor gevoelige tanden
Ken je dat gevoel van een pijnscheut als je iets warms of kouds eet of drinkt? Het hebben van gevoelige tanden kent verschillende oorzaken. Normaal gesproken beschermt ons tandvlees de wortel van de tanden. Trekt het tandvlees terug, dan komt dit stukje bloot te liggen. Aangezien hier geen tandglazuur overheen zit, is het een hele gevoelige plek. Teruggetrokken tandvlees komt vaak door te hard poetsen of door een ontsteking. Ook kun je gevoelige tanden krijgen door zuren in voeding die tanderosie veroorzaakt. Daarnaast zijn tandenknarsen en gaatjes oorzaken die kunnen maken dat je pijn aan je gebit ervaart.
Een goede gebitshygiëne is een hoofdzaak bij gevoelige tanden. Zo voorkom je ontstekingen die de zaak verder verslechteren. Het eerste advies is om tweemaal per dag zachtjes te poetsen. Doe dit met een zachte borstel en het liefst elektrisch. Een tandpasta voor gevoelige tanden is daar een waardevolle aanvulling bij. Deze bevatten altijd fluoride omdat daarmee het tandglazuur versterkt wordt. In het geval van tanderosie is dat een belangrijk item.
Een tandpasta voor ontstoken tandvlees
Ontstoken tandvlees is een sluimerend probleem in veel gebitten. Omdat het vaak pijnloos is, komt het probleem pas bij een bezoek aan de tandarts aan het licht. Vaak uit het zich in bloedend tandvlees en gezwollen plekjes. In een vergevorderd stadium kan het zelfs ervoor zorgen dat tanden en kiezen los gaan zitten. Ook hierbij staat voorop dat een goede mondhygiëne ontstoken tandvlees voorkomt. Daarbij moet hard poetsen vermeden worden en kun je mondwater met alcohol beter niet nemen. Als je eenmaal last hebt, kun je kiezen voor een tandpasta voor ontstoken tandvlees. Ook dit zijn tandpasta’s met fluoride omdat je daarmee het gebit versterkt. Daarnaast zijn deze tandpasta’s mild en qua smaak minder scherp. Ter aanvulling op een tandpasta voor ontstoken tandvlees kun je een milde variant mondwater gebruiken en tandenstokers. Deze komen op moeilijk bereikbare plekken rond het tandvlees waardoor je beter kunt reinigen.
Antibacteriële tandpasta
Ontstoken tandvlees begint als je gebit behoefte heeft aan een betere reiniging. Naast een tandpasta voor ontstoken tandvlees kun je ter voorkoming dan ook een antibacteriële tandpasta tijdelijk gebruiken. Deze bevat antisepticum zoals chloorhexidine of triclosan. Dit kan je helpen je gebit weer op een schoon niveau te krijgen waarna je de draad oppakt met een reguliere tandpasta. Ook hulpmiddelen zoals mondwater en bijvoorbeeld ragers daarnaast gebruiken, helpt je een goede mondhygiëne te waarborgen. Zo voorkom je gebitsklachten.
Een tandpasta voor witte tanden
Er bestaan een paar misverstanden over whitening tandpasta’s. Deze maken je tanden namelijk niet witter. Ook zit er geen schurend goedje in dat je glazuur ervan beschadigd raakt. De kleur die je aan je tanden ziet, is de kleur van je tandbeen. Daaroverheen zit het harde, doorzichtige tandglazuur dat je poetst. Enerzijds kun je dus nooit de kleur van je tandbeen met poetsen veranderen. Anderzijds is je glazuur zo hard dat je het ook niet kan beschadigen met poetsen.
Wat je wel kunt doen, is beter schoonmaken. Ons glazuur kan namelijk vlekken krijgen door wat wij eten of drinken. Bijvoorbeeld door rode wijn of koffie. Een tandpasta voor witte tanden poetst de vlekken effectief van je glazuur af. Dat komt doordat een whitening tandpasta meer ‘slijtmiddelen’ heeft zonder daarbij schadelijk voor het glazuur te zijn. Daarnaast doet whitening tandpasta nog iets anders. Zo zorgt de stof calcium ervoor dat vuil aan de tanden kan hechten. Bepaalde stofjes in whitening tandpasta vangen het vrije calcium weg of dekken dit af. Daardoor krijgt vuil minder kans om te hechten aan je glazuur. Een tandpasta voor witte tanden kan dus zeker effectief zijn om vlekken te verwijderen. Het verandert echter niet de natuurlijke kleur die je tanden hebben.
Tandpasta tegen tandsteen
Wist jij dat een tandpasta tegen tandsteen hetzelfde effect kan hebben als een whitening tandpasta? Tandsteen bestaat namelijk ook uit calcium. Een anti-tandsteen tandpasta bestaat uit soortgelijke stoffen die een hoeveelheid calcium afvangt. Het effect is soortgelijk: minder vuil dat kan hechten aan de tanden (schonere tanden) en dus minder tandsteenvorming. Overigens is een tandpasta tegen tandsteen ter voorkoming. Heb je al tandsteenvorming in het gebit? Dan is het raadzaam een afspraak bij een mondhygiënist in te plannen om je gebit grondig te laten reinigen.
Tandpasta zonder menthol
Pepermuntolie is afkomstig van de bladeren en stelen van de pepermuntplant. Het hoofdbestanddeel daarvan is menthol. Je vindt het in veel snoepjes, kauwgom en ook in de meeste tandpasta’s. Menthol heeft een antibacteriële werking maar ook geeft het frisheid en smaak. Er zijn echter mensen die kampen met een mentholallergie. Dit uit zich in benauwdheid bij het tanden poetsen bijvoorbeeld. In dat geval is een tandpasta zonder menthol een geschikte oplossing. De keuze in dit soort natuurlijke tandpasta’s wordt steeds ruimer. Zo worden er vaak andere smaken toegevoegd die ook lekker zijn voor tijdens het tandenpoetsen. Daarnaast heeft een dergelijke tandpasta zonder menthol hetzelfde reinigende effect als een reguliere goede tandpasta.
Overige varianten
De keuze qua goede tandpasta’s is echt reuze. En ondanks een grote markt aan bijvoorbeeld tandpasta’s zonder fluoride, natuurlijke tandpasta’s en tandpasta’s voor gevoelige tanden blijft het daar niet bij. Zo bestaat er bijvoorbeeld ook ‘zoute tandpasta’. Dit is vaak een natuurlijke tandpasta die toegevoegd mineraalzout bevat. Tandpasta fabrikanten die deze variant verkopen claimen dat mensen met een slechte adem het meeste gebaat zijn bij een zoute tandpasta. Daarnaast is het simpelweg een kwestie van smaak of je kiest voor een reguliere goede tandpasta of een zoute tandpasta.
Het kiezen van de beste tandpasta voor jouw gebit kan een ware zoektocht zijn. En wat te denken van de kleinere gezinsleden die ook sterke gebitten moeten hebben? Toch kun je zelf het beste aanvoelen wat bij je gebit past. Af en toe een pijnscheut bij het drinken van een koud drankje of pijnlijke plekjes op het tandvlees zijn aanwijzingen om alert op te zijn. Hiernaast is het belangrijk om netjes op controle te gaan bij de tandarts of afgesproken momenten. Zo kunnen onderliggende problemen vroegtijdig ontdekt en behandeld worden.
Daarnaast kun je ook aanvullende wensen hebben zoals een schoner, witter gebit of zonder menthol poetsen. Rechtsom of linksom blijft goede gebitshygiëne key bij het voorkomen van gebitsaandoeningen. Af en toe een switch maken van tandpasta is helemaal niet erg om erachter te komen wat het beste bij jou past. Soms heb je tijdelijke klachten en past daar voor even een ander soort tandpasta bij. Voor elk gebit is er wel een goede tandpasta te vinden. De tandarts of mondhygiënist kan je daarbij ook op weg helpen.