Picks
Dat wij dagelijks onze tanden moeten poetsen om een gezond gebit te behouden, is een gegeven. Wat veel mensen echter niet weten is dat het slechts de basis is en geen garantie geeft voor het uitblijven van gaatjes, ontstoken tandvlees en andere mondproblemen. De reden daarvan is dat we tijdens het tandenpoetsen bij lange na niet elk stukje in de mond reinigen dat schoon zou moeten worden. Zo komt de (elektrische) tandenborstel vaak niet op de moeilijk bereikbare plekken. Dat is ook niet vreemd, want een borstelkop heeft maar een beperkt bereik en komt alleen bij de grote oppervlakken in ons gebit. Het verraderlijke is dat het juist de kleine ruimtes zijn waar bacteriën zich gemakkelijk kunnen ophopen. De meeste tandproblemen zie je dan ook ontstaan tussen tanden en kiezen en dicht bij het tandvlees. Tandplak, tandsteen, ontstekingen en gaatjes ontstaan vrijwel altijd op deze plekken. Door het gebruik van bepaalde hulpmiddelen zoals tandenstokers, flos, ragers en picks is het mogelijk om ook deze plaatsen effectief te reinigen. Wat zijn de voordelen van het gebruik van picks?
Wat zijn picks?
Als je in het Engels ‘toothpick’ opzoekt, dan kom je snel uit op allerlei soorten tandenstokers en zelfs op cocktailprikkers. Van hout tot plastic en van bamboe tot metaal. Alles waarmee je etensresten tussen de tanden en kiezen uit kunt prikken, valt er in principe onder. Kijk je echter in het schap van de mondhygiëne, dan zal je opvallen dat ‘picks’ een aparte categorie tandenstokers behelst. Dit zijn namelijk stokers die de structuur van een ragertje hebben en de vorm van een houten tandenstoker maar dat ze gemaakt zijn van een soort rubber. Je hebt rechte en gebogen toothpicks die elk zo hun voordelen hebben. Picks zijn net als ragertjes in verschillende groottes te krijgen, afhankelijk van hoe groot de ruimte tussen de tanden en kiezen is.
Waarom picks voor jou geschikt kunnen zijn
Picks hebben een aantal voordelen ten opzichte van andere gebitsreinigingshulpmiddelen. Floss komt bijvoorbeeld niet overal tussen, zoals bij beugeldragers. Ragertjes en houten tandenstokers kunnen een scherp puntje hebben dat bij uitschieten pijnlijk in het tandvlees kan komen. Ook kunnen tandenstokers en ragertjes soms als te scherp worden ervaren tijdens de heen-en-weer gaande beweging. Een tandenstokertje kan een snijdend gevoel geven in het tandvlees en soms worden de haartjes van een ragertje als te hard ervaren. Omdat toothpicks van rubber gemaakt zijn, buigen de ‘haartjes’ makkelijker mee met de beweging. Geeft een pick iets meer weerstand, dan is dit minder snel pijnlijk en schadelijk voor het tandvlees.
Duurzaamheid van een rubberen pick
Een groot voordeel van ragertjes en picks ten opzichte van houten tandenstokers is dat ze op twee manieren duurzaam zijn. Je kunt ze namelijk een aantal keren gebruiken eer je ze vervangt. Afhankelijk van hoe goed het rubber zich houdt, kun je ervoor kiezen een pick na gebruik goed schoon te maken en nogmaals te gebruiken. Daarnaast gaat een toothpick niet snel kapot. Waar hout breekt, is een pick flexibel en buigt deze mee met beweging. Daardoor kun je er langer mee doen.
Andere voordelen van picks
Omdat de picks van rubber gemaakt zijn, hebben ze een ‘masserende’ werking op het tandvlees. Dit ervaren veel gebruikers als prettig. Wat ook veel mensen fijn vinden aan een pick, is het rubberen handvat. Daarmee heb je veel grip tussen je vingers en kun je succesvol de op en neergaande bewegingen maken tijdens het reinigen. Daarnaast zijn sommige picks verreikt met fluoride zodat ook in de ruimtes tussen de tanden en kiezen een beschermlaagje op het tandglazuur komt. Picks zijn ook in verschillende formaten verkrijgbaar en er zijn picks die taps toe lopen (conisch). Dat is praktisch als de grootte van de ruimtes tussen je tanden en kiezen verschillen. Zo kun je bijvoorbeeld het bredere gedeeltelijke achterin de mond gebruiken en het puntje van de pick tussen de voortanden. Tot slot zijn er rechte en kromme toothpicks. Omdat de kromme picks in een bocht lopen, zijn deze heel fijn om mee om een hoek achterin je mond te werken. Zo kom je ook gemakkelijk bij de ruimtes tussen de achterste kiezen en kun je hier effectief reinigen.