Ragers
Gebruik
Maak zachte Lees meer
Deliverytime
Deliverytime
Deliverytime
Met tandenpoetsen en het gebruik van mondwater alleen kunnen tandplak en etensresten op moeilijk bereikbare plekken achterblijven. Om dat te voorkomen zijn er verschillende hulpmiddelen die een effectieve reiniging van het gebit mogelijk maken. Veel mensen gebruiken dan ook floss, tandenstokers, tape en ragers naast de reguliere reiniging. Hiermee kunnen plak en resten tussen de tanden en kiezen weggenomen worden en is de kans op gebitsaandoeningen aanzienlijk kleiner. Ook bij het dragen van een beugel, is het ontzettend belangrijk om aanvullende maatregelen te nemen. Tanden ragers zijn daarbij zeer geschikt gezien de grote variëteit in soorten en maten. De rager is bij uitstek geschikt voor mensen met en zonder vaste gebitsapparatuur en kan een grote rol spelen in een goede gebitshygiëne.
Waarom kiezen voor een ragertje?
Ten opzichte van andere gebitsreinigingsmiddelen heeft het ragertje een aantal voordelen. Als je bijvoorbeeld een beugel of spalkjes hebt, dan is het onhandig floss of tape te gebruiken. Hiermee kun je immers niet verticaal tussen tanden of kiezen heen en weer bewegen. Daarnaast vormen de haren van de ragers zich goed naar de contouren van je tanden en kiezen. Dit kan ook waardevol zijn bij teruggetrokken tandvlees. Er ontstaan dan namelijk inkepingen op de plek waar de wortel blootligt. In tegenstelling tot stokers en picks kunnen de haartjes van een rager zich hier mooi naar vormen. Hierdoor kun je ook op deze plek voorzichtig maar effectief reinigen.
Ten opzichte van de tandenstokers is een tanden rager ook steviger. Vooral als je gebitsapparatuur draagt, is het fijn om een rager te gebruiken omdat deze minder snel kapot gaat. Heb je hele nauwe ruimtes tussen tanden en kiezen? Dan is het wellicht beter om juist tandenstokers te gebruiken. Toch zijn er ook zeer fijne ragertjes verkrijgbaar die wellicht bij je gebit passen. Het steeltje is daarbij vaak buigzaam zodat je goed om een hoek kunt werken. Erg handig als je achterin je mond moet zijn. Ondanks dat dit steeltje waar de haren aan zitten gecoat is, moet je voorkomen dat deze in je tandvlees prikt. Benieuwd of tanden ragers voor jou een uitkomst zijn? Overleg dit dan met je tandarts of mondhygiënist.
Conische ragers
De interdentale ruimtes in je mond zijn niet allemaal even groot. Zo kan het zijn dat er tussen je achterste kiezen meer ruimte is dan bijvoorbeeld tussen je voortanden. Toch wil je op beide plekken goed kunnen schoonmaken. In dat geval zijn conische ragers een uitkomst. Deze borstelhaartjes lopen in een kegelvorm. Zo is de onderkant van deze tanden rager breder en naar de top toe zijn de haartjes smaller. Daardoor kun je als het ware met verschillende maten werken. Bij een grotere ruimte kun je de conische rager dieper steken, bij een kleine ruimte gebruik je alleen het topje. Overigens is het niet bewezen dat een conische rager beter is dan een cilindrische drager (waarvan de haartjes over het hele ragertje dezelfde breedte hebben). Het is hoogstens voor jezelf misschien een praktischere oplossing.
Het is niet erg als het ragertje wat weerstand ondervindt als je deze heen en weer in een ruimte beweegt. Let erop dat het niet te moeilijk wordt om het ragertje heen en weer te bewegen. Andersom, als de tanden rager te gemakkelijk heen en weer glijdt, dan kun je beter een groter maatje nemen.
Een rechte of een rager houder met een hoek?
De standaard ragertjes hebben een rechte staaf met haartjes eraan. Dit model kun je vaak zelf gemakkelijk buigen zodat je in een hoek kunt werken. Het ragertje ligt dan echter vaak niet lekker in de hand. Daarom zijn er ook ragertjes verkrijgbaar waar je een rager houder op kunt klikken. Bij sommige modellen zit de houder al standaard vast aan de tanden rager. Naast een cilindrische of conische rager kun je dus ook kiezen voor verschillende rager houders. Er zijn ragers met een rechte houder of eentje met een hoek erin. Afhankelijk van je gebit kun je kiezen wat voor jou prettig werkt. Voorin je mond waar je gemakkelijk bij komt, is het praktisch om een rechte rager houder te gebruiken. Kom je achterin de mond, dan is het fijner om met de rager een hoek te kunnen maken. De rager houder heeft dan een paar knikjes in het plastic zitten zodat het handvat recht de mond ingaat maar dat de borstelhaartjes in een hoek van (bijna) 90 graden zitten. Zo kun je makkelijk de borstelharen recht de interdentale ruimte inbrengen en heen en weer bewegen. Een tip: als je helemaal achterin je mond het ragertje wil gebruiken, sluit de mond dan een stukje. Zo verminder je de spanning op de wangen en kun je de plek nog makkelijker bereiken.
Wat ook fijn is aan de rager houder, is dat deze vaak uitgerust is met een plastic kapje die erop past. Hiermee kun je het borsteltje zelf beschermen tegen stof en andere invloeden van buitenaf. Daardoor kun je ragertjes ook gemakkelijk mee onderweg nemen!
Ragers hergebruiken
Een ander groot (milieu)voordeel van tanden ragers ten opzichte van floss of tandenstokers is dat ze te hergebruiken zijn. Wat wel belangrijk is, is dat je de tanden rager na gebruik grondig schoonmaakt. Spoel deze na gebruik dus goed af met lauwwarm water en dep de borstelhaartjes droog met een schone handdoek voordat je de rager opbergt. Gebruik hetzelfde ragertje totdat deze geen druk meer geeft en/of wanneer de haartjes loskomen of gaan slijten. Het ragertje is dan aan vervanging toe.